Lawrence W. Reed – Nagy mítoszok a Nagy Gazdasági Világválságról

Olvasási idő: ~ 74 perc

Haver, kölcsön tudnál adni 20 millió dollárt?

A Fekete Csütörtök jobban megrázta Michigant, mint bármely másik tagállamot. A gépjármű- és bányászcégek részvényeit teljesen a földbe döngölte. A gépjárműgyártás 1929-ben elérte minden idők legmagasabb teljesítményét kevéssel több, mint 5 millió járművel, aztán pedig 1930-ra 2 millióra zuhant. 1932-re, a válság legmélyebb pontjára újabb 2 millióval zuhant 1,331,860-ra, az 1929-es csúcshoz mérve megdöbbentő, 75%-os zuhanást produkálva.

Szerte az országban befektetők ezreit, beleérve jól ismert személyeket durván megütött az 1929-es összeomlás. Köztük volt Winston Churchill, aki nagymértékben fektetett amerikai részvényekbe az összeomlás előtt. Utána pedig csupán írói képességei és kormánypozíciói állították vissza pénzügyeit.

Clarence Birdseye, a csomagolt, fagyasztott élelmiszerek korai kifejlesztője eladta üzletét 30 millió dollárért és minden vagyonát részvényekbe fektette. Az összeomlás teljesen eltörölte azt.

William C. Durant, a General Motors megalapítója több, mint 40 millió dollárt bukott a részvénypiacon. (A GM megmaradt a sötétben az egész válságon át Alfred P. Sloan költségcsökkentő vezetése alatt.)