Murray N. Rothbard: Mit művelt a kormány a pénzünkkel? – A kormány babrálása a pénzzel

Olvasási idő: ~ 57 perc

Murray N. Rothbard:
Mit művelt a kormány a pénzünkkel?

III.
A kormány babrálása a pénzzel

13.
Kormány és pénz

Sokan úgy hiszik, hogy a szabadpiac, néhány elismerése méltó előnytől eltekintve a rendezetlenség és a káosz látképe. Semmi sem „megtervezett,” minden rendszertelen. A kormány irányítása viszont egyszerűnek és rendezettnek tűnik; rendeleteket adnak ki, amelyeknek engedelmeskedünk. Nincs olyan része a gazdaságnak, ahol ez a mítosz jobban uralkodna, mint a pénz területén. Látszólag a pénznek szigorú állami felügyelet alá kell tartoznia. De a pénz gazdaságunk éltetőeleme; minden tranzakció közege. Ha a kormány uralkodik a pénz fölött, akkor máris megkaparintott egy, a gazdaság irányításához szükséges létfontosságú helyőrséget, és bebiztosította magának a teljes szocializmushoz vezető első lépcsőfokot. Láthattuk, hogy a pénz szabad piaca, az elterjedt tévhitekkel ellentétben nem kaotikus, hanem a valóságban a rend és a hatékonyság modellje.

Mit tanultunk tehát a kormányról és a pénzről? Láthattuk, hogy az évszázadokon át a kormány lépésről-lépésre megszállta a szabadpiacot, és megkaparintotta a pénzügyi rendszer feletti teljes irányítást. Láthattuk, hogy minden új szabályozás, még ha kezdetben ártalmatlannak is tűnt, új és további szabályozást nemzett. Láthattuk, hogy a kormány természetéből fakadóan inflációs, mivel az infláció egy csábító bevételszerzési eszköz az Állam, és az általa előnyben részesített csoportok számára. A pénzügyi kantár lassú de biztos megragadását eddig arra használták, hogy (a) az állam által meghatározott ütemben okozzanak inflációt és (b) a teljes gazdaságot a szocializmus irányába tereljék.

Továbbá a kormány babrálása a pénzzel nem csak sosem látott zsarnokságot hozott a földre, hanem káoszt – és nem rendet. Ezer darabra zúzta a békés, produktív világpiacot a kereskedelmet és a befektetést akadályozó korlátozásokkal, szabályozásokkal, mesterséges árakkal, valutaösszeomlásokkal, és számos egyéb béklyóval. Háborúkat idézett a földre azzal, hogy a békés együttműködés világát egymással szemben álló valutablokkok dzsungelévé változtatta. Röviden, azt találjuk, hogy a kényszer a pénz világában, épp úgy, mint bármilyen másik területen, nem rendet, hanem konfliktust és káoszt teremt.

IV. A nyugat pénzügyi összeomlása >>