Murray N. Rothbard – Oktatás: Szabad és Kötelező

Murray N. Rothbard

Oktatás: Szabad és Kötelező

kocka“Mi az, amit olyan sokan elégtelennek találnak a mai oktatási rendszerben? Miért bukott el a reformerek megannyi generációja az oktatási rendszer javításában, és miért okozták a fejlődés helyett annak további elkorcsosulását a megállás nélkül hanyatló középszerűség irányába?

Radikális és tudományos monográfiájában, Murray N. Rothbard rámutat oktatási rendszerünk alapvető tulajdonságára, amely azt bukásra ítéli: a finanszírozástól a részvételig, a rendszer minden szintje kényszeren alapul az önkéntes beleegyezés helyett.

Ennek bizonyos következményei vannak. A tananyagba beleivódik a politika, hogy visszatükrözze az uralkodó rezsim értékrendjét. A színvonal folyamatosan csökkent, hogy helyet kapjon a legkisebb közös nevező. A legelmésebb gyermekeknek megtiltják képességeik kibontakoztatását, az egyéni gyermekek különleges igényeit elhanyagolják, és a középszintű tanulók csupán fogaskerékké vállnak a közoktatás gépezetében. A tanárokat pedig megbénítja a politikai apparátus, amely figyeli minden mozzanatukat.

Rothbard körbejárja a kötelező iskolázás történelmét, felfedve azt, hogy ez egyáltalán nem véletlen. Az Állam régóta az egalitariánus ideológia által támogatott kötelező iskolázást használta a polgárok irányítására. Ezzel szemben az iskolák piac-alapú rendszere kitartana a tiszta önkéntesség etikája mellett, amelyet magántőkével finanszíroznának, és kizárólagosan magánvállalatok vezetnének.

E könyv érdekes vonása az egyéni vagy otthoni iskolázás támogatása még azelőtt, hogy a gyakorlatban népszerűvé vált volna.

Ha azt akarjuk, hogy az oktatási reformok valaha alapvető változást hozzanak, akkor teljesen újra kell gondolnunk a közoktatást Rothbard érvei alapján.”

Letöltés:
PDF – EPUB – MOBI – MP3

Online olvasás:

Bevezető

Kevin Ryan előszava

Az egyén oktatása

Az egyén oktatása
Formális tanítás
Emberi változatosság és egyéni tanítás
A Szülő vagy az Állam
A gyermekek társasága
Kötelező vs. Szabad Oktatás

Kötelező oktatás Európában

Eredetei
Fasizmus, Nácizmus és Kommunizmus

Kötelező oktatás az Egyesült Államokban

A kötelező oktatás kialakulása
A kötelezés mellett és ellen álló érvek az Egyesült Államokban
A közoktatás céljai: Az oktatásista mozgalom
Progresszív oktatás és a jelenlegi helyzet